top of page

Quines dificultats comporta el trasllat d'aquests infants?

Els nens surten dels campaments totalment organitzats i amb un visat especial per participar en aquest programa. Com més gran és aquest projecte, més costa tramitar tota documentació i portar-lo endavant. Aquest estiu van venir a les comarques gironines 54 infants. En aquells municipis on no hi ha federació d'ACAPS, hem hagut de signar convenis amb els ajuntament d'on són les famílies acollidores. Girona ha estat l'única província que no només ha mantingut el número d'infants, sinó que l'ha augmentat.

Estem sensibilitzats amb la causa sahrauí?

Espanya és un país on aquesta causa té molt de pes a nivell de suport individual, però no a nivell polític. Les eleccions per a l'autodeterminació encara estan pendents. Tot i la intervenció de l'ONU a través de la MINURSO (Missió de les Nacions Unides per al referèndum del Sàhara Occidental), aquest procés continua sense poder-se desencallar. La gent que viu al Sàhara ocupat ha dit prou, s'ha rebel·lat, i alguns es consideren impulsors de la primavera àrab. En aquests moments, encara hi ha bloqueig informatiu i no es permet l'entrada de persones que puguin arribar a aquesta zona per dir què està passant. Nosaltres mateixos no hi podem entrar si duem els passaports segellats a Tinduf perquè saben que hem estat als camps de refugiats.

Quin és el principal objectiu del Projecte?

Aquests nens i les seves famílies viuen al mig del desert, a l'estiu les temperatures són molt altes, i crec que cap persona humana voldria viure en aquestes condicions. Pensem que passant aquests mesos d'estiu aquí, poden passar millor la resta de l'any. El Projecte Vacances en Pau ofereix a aquests infants revisions mèdiques complertes, visites als especialistes i la possibilitat d'una intervenció quirúrgica si es necessita. També suposa rebre una alimentació equilibrada i la possibilitat de compartir experiències amb altres nens als casals i veure aquelles coses que només saben que existeixen pels llibres. Això sí, quan acaba l'estiu, aquests infants tenen unes ganes boges de tornar a casa seva. Nosaltres intentem posar en situació a les famílies acollidores, explicar-los per què els nens surten a l'estiu i per què estan vivint als camps. L'objectiu final de tot plegat seria que nosaltres no haguéssim d'existir, perquè això voldria dir que els sahrauís haurien deixat d'estar en camps de refugiats.

És la part més visible del Projecte?

Sí, aquesta és la part més visual, però darrere de la vinguda dels nens i nenes s'ha de fer una feina de mobilització política. Aquests infants estan fent d'ambaixadors i la seva visita és una manera de fer visible la causa sahrauí.

Perquè ACAPS-Girona està tan vinculada al Projecte? 

L'estiu del 1997 algunes famílies de Girona havien acollit, a títol individual, alguns infants sahrauís. Com que hi va haver un seguiment durant dos o tres anys més i ja feia temps que funcionava ACAPS Catalunya, es va decidir constituir la federació de Girona. Actualment, a les comarques gironines, també funcionen les de Palafrugell, Olot, Lloret de Mar, Blanes i Figueres. Des de la de Girona donem suport a aquells municipis que volen col·laborar però que no disposen d'una federació pròpia. Som tres o quatre persones en actiu i prop de quaranta socis.

2

1

4

Preguntes i respostes...

3

5

bottom of page